21 juni 2013 Kritisch over uw verzekeringen

Kritisch over uw verzekeringen

Onderwerpen

2e kwartaal 2013

Voorwoord

Bijna zeven op de tien ouderen maken zich zorgen over hun financiën, blijkt uit onderzoek. Maar ook sommige jonge gezinnen en starters op de woningmarkt zijn bezorgd over hun portemonnee, nu en in de toekomst. Misschien geldt dat ook wel voor u. Wij trachten die zorgen weg te nemen door u te informeren, onder andere via deze nieuwsbrief. Wij wensen u veel leesplezier.

Wat doet u met uw vakantiegeld?

De maand mei is voor veel werknemers een maand om naar uit te kijken. In mei komt immers het vakantiegeld, een meer dan welkome aanvulling op het normale salaris. Oorspronkelijk was dit, zoals de naam al verraadt, bedoeld om de zomervakantie van te betalen. Maar de laatste paar jaar blijken steeds meer mensen hun vakantiegeld aan andere zaken uit te geven.

Op zich is dit niet onlogisch. Maar het is wel verstandig om goed na te denken waar u uw vakantiegeld aan uitgeeft. In onze adviespraktijk kijken we graag met u mee wat het extraatje voor u kan betekenen. Sparen? Beleggen? Uitgeven? Of wellicht extra aflossen op uw hypotheek. Elke keuze heeft consequenties. Aflossen betekent bijvoorbeeld dat u een lager bedrag aan rente kunt aftrekken van de belasting. Maar uw maandelijkse lasten zullen waarschijnlijk dalen. Het wikken en wegen van de voor- en nadelen, daar kunnen wij u bij helpen. Want alleen op basis van een volledig beeld op korte en lange termijn, kunt u een bewuste keuze maken.

Uit de brand

In de eerste drie maanden van dit jaar vonden maar liefst 35 grote branden plaats, zijnde een brand met een schade van meer dan een miljoen euro. In totaal bedroeg de kostenpost van deze branden bijna 100 miljoen euro. Dat blijkt uit een persbericht van het NIVRE, het Nederlands Instituut Van Register Experts.

Het was sinds 2003 niet meer voorgekomen dat er zoveel grote branden plaats hadden gevonden en behalve in dat jaar was alleen in 2011 het schadebedrag nog hoger. Wanneer er bij u thuis onverhoopt brand uit zou breken, zal de schade niet zo hoog uitvallen. Toch kan een brand behoorlijk in de papieren lopen, niet alleen vanwege de schade door de brand zelf, maar ook rook- en waterschade. Gelukkig kunt u zich voor een beperkt bedrag verzekeren voor dit risico.

Een goede opstal- en inboedelverzekering is eigenlijk voor iedere huiseigenaar (zowel koop als huren) van belang. Als experts op het gebied weten wij precies welke verzekering de beste voorwaarden en de scherpste premie voor uw situatie heeft. Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact met ons op.

Wat verzekert u wel – en wat niet?

Verzekeren is verstandig. Het zal u niet verbazen dat wij dat zeggen; wij verdienen er immers onze boterham mee. Het blijkt dat menigeen het met ons eens is, want Nederland behoort tot de landen met de meeste verzekeringen. Toch geldt ook hier: overdaad schaadt. Want als u oververzekerd bent, kan dat reden zijn om uw verzekeringspakket aan te passen.

Stel dat u twee verzekeringen hebt voor hetzelfde risico, of dat het bedrag waarvoor een object verzekerd is, hoger is dan de werkelijke waarde ervan. Of dat u verzekerd bent voor iets, terwijl u een eventuele schade best uit eigen middelen kunt betalen. In al deze gevallen is sprake van oververzekering.

Of u daar iets aan zou moeten doen, kan niet eenvoudig gezegd worden. Want er kunnen andere zaken meespelen waarom u een bepaalde verzekering afsluit, zoals een betere dekking. Wilt u uw verzekeringen eens kritisch tegen het licht houden? Wij kunnen samen met u bepalen welke verzekeringen u echt nodig heeft en welke risico’s u zelf wilt dragen. Op die manier maken we een pakket dat echt op uw persoonlijke situatie is afgestemd. Daar zijn wij tenslotte voor!

Schade zonder dader

Iedereen heeft weleens te maken met schade. Maar wat te doen als de dader die het heeft veroorzaakt onbekend is? Bijvoorbeeld omdat iemand tegen uw auto aan is gereden terwijl deze geparkeerd stond, of uw tuinhek wordt omver gereden door een buitenlandse automobilist die niet verzekerd blijkt te zijn. Speciaal voor die gevallen is het Waarborgfonds Motorverkeer in het leven geroepen.

Maar niet iedereen blijkt te weten met welke problemen men terecht kan bij het Waarborgfonds. Om mensen daarover te informeren, heeft het Waarborgfonds onlangs de nieuwe website schadezonderdader.nl gelanceerd. Op deze website kunnen gebruikers met een simpele checklist nagaan of de schade in aanmerking komt voor vergoeding door het Waarborgfonds.

Als dat niet het geval is en de schade verhaald kan worden op een dader die wel verzekerd is, moet de schade gemeld worden bij de verzekeraar. Uit ervaring weten wij dat dit niet voor iedereen even eenvoudig is. Daarom helpen wij onze klanten graag met het melden van een schade. Ook als de dader niet bekend is. Laat ons u helpen, wij hebben de ervaring en expertise daarvoor in huis.

Aeilkema & partners © 2014