Niemand houdt ervan om met onverwachte financiële tegenvallers te worden geconfronteerd. Zo vinden we het niet leuk dat we een extra bijdrage moeten betalen aan Europa. En dichter bij huis zijn we niet blij met de naheffing die staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd. Tussen de vijf à zes miljoen Nederlanders gaan een rekening gepresenteerd krijgen van gemiddeld zo’n € 150. Als uw financieel adviseur zijn we ons ervan bewust dat het onze rol is om u financiële zekerheid te geven. In deze nieuwsbrief laten we u graag zien op welke wijze u daar profijt van kunt hebben.
Risico’s van off-piste skiën
De digitale wereld is in vele huishoudens binnengekomen. Een wereld waarin we spelletjes doen, spullen kopen, prijzen vergelijken en ga zo maar door. Ook het sluiten van verzekeringen is een optie. Direct sluiten noemen we dat. Want u gaat direct met de verzekeringsmaatschappij een contract aan. U krijgt daarbij geen advies van een externe deskundige zoals wij dat als uw financieel adviseur voor u kunnen zijn. Dat u op deze wijze een verzekering sluit, dat kan natuurlijk. En zoals u weet, respecteren wij deze keuze. Wel zien we het als onze taak om u te wijzen op mogelijke kleine letters in de polisvoorwaarden die u als consument niet heeft gelezen. Deze kleine letters kunnen een grote invloed hebben op de wijze waarop uw risico’s wel, of juist niet verzekerd zijn.
We geven u graag een voorbeeld. Vorig jaar in de winter zijn veel van onze relaties lekker op skivakantie gegaan. Diverse mensen hebben hun vakantie direct via internet geregeld en daarbij ook het vinkje ‘skivakantieverzekering’ aangeklikt. Daarmee ging men er van uit goed verzekerd te zijn voor de vakantie. Misschien zijn zelfs de voorwaarden nog geen eens gelezen om te kijken waar men dan eigenlijk voor verzekerd is. Op zich doet u er goed aan om een reisverzekering te sluiten voor een wintersportvakantie want er kleven tenslotte risico’s aan. Maar wist u bijvoorbeeld dat bij veel verzekeringen de schade als gevolg van off-piste skiën niet wordt vergoed? En wie skiet dat tegenwoordig niet af en toe? Zo hadden wij een relatie die off-piste een vervelende val maakte en een been brak. Toen bleek dat hij niet goed verzekerd was omdat de betreffende (online) verzekeraar dit risico had uitgesloten. Er was dus geen vergoeding voor de schade én de vervroegde terugreis.
Dit hadden wij kunnen voorkomen. Ons advies is daarom dat u alle verzekeringsvoorwaarden óf zelf goed leest en analyseert, óf u vraagt ons met u mee te kijken. Dan komt u nooit voor onverwachte, vervelende verrassingen te staan.
Hoe zit het met de AOW-toeslag vanaf 2015?
In onze nieuwsbrief informeren wij u regelmatig over de vele wijzigingen die gaan komen rond ons pensioenstelsel. In dit artikel leest u over de wijzigingen rond het aanvullend pensioen. Stel, u bent nu met pensioen maar uw partner nog niet. U ontvangt als AOW-gerechtigde dan een toeslag boven op uw AOW-pensioen, als uw partner nog geen AOW heeft en niet te veel verdient. Echter, op 1 april 2015 vervalt deze toeslag.
Krijgt u op die datum of later voor het eerst AOW, dan ontvangt u géén toeslag meer voor de jongere partner. Ook niet als de partner geen inkomen heeft of niet te veel verdient. Bent u op of na 1 januari 1950 geboren, dan kunt u geen AOW-toeslag ontvangen.
Stel, uw partner verdient nu te veel om voor de toeslag in aanmerking te komen, maar u wilt daar in 2015 wel gebruik van maken. Om het recht op toeslag veilig te stellen zal uw partner onder de vastgestelde inkomensgrens moeten verdienen om de toeslag te kunnen verkrijgen. Klinkt het ingewikkeld? Bel ons dan gerust even!
Als u een ander helpt, bent u dan wel goed verzekerd?
In deze tijd waar iedereen op de kleintjes let, maken veel mensen gebruik van vrienden die helpen met een klusje in of rond het huis. Of klussen we zelf bij een ander. Met of zonder vergoeding. Regelmatig zien wij situaties waarin iemand goed bedoeld een ander helpt, maar waar wat fout gaat. Hoe zit het dan met de verzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking voor schade die veroorzaakt is door de verzekerde terwijl hij als particulier handelde. Daar zijn echter uitzonderingen op. Denkt u hierbij aan:
- schade die veroorzaakt wordt door huispersoneel; bijvoorbeeld de huishoudster laat een kop koffie vallen op de kleding van een bezoeker in uw huis.
- als kinderen tijdens een bijbaantje schade veroorzaken; bijvoorbeeld een scholier werkt zaterdags in de supermarkt en hij laat een pak vruchtensap vallen en een klant loopt schade aan haar kleding op.
- als een verzekerde de schade veroorzaakt tijdens vrijwilligerswerk; bijvoorbeeld een verzekerde helpt eens per 2 weken in een bejaardentehuis met koffie rondbrengen en hij laat een kop koffie over de kleding van een bewoonster vallen.
In deze drie situaties biedt de AVP wel dekking, maar alleen als er géén andere polis is die dekking biedt. In alle andere gevallen is er geen dekking als een verzekerde schade veroorzaakt. Er is dus geen dekking als een tuinman schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden. Bijvoorbeeld: Peter werkt als ICT’er in loondienst en ’s avonds en in de weekenden werkt hij als tuinman; tegen betaling (zwart of wit) onderhoudt hij voor particulieren tuinen. Als Peter tijdens die werkzaamheden schade veroorzaakt aan derden is er geen dekking op zijn AVP. Klust u regelmatig bij? Overweeg dan om op uw AVP betaald klussen mee te verzekeren.
Hypotheek en vaste lasten verzekeren
Onze relaties zoeken zekerheid. Het is onze taak om hen dat te bieden. Zoekt u zekerheid rond het kunnen betalen van uw vaste lasten? Dan kan de volgende informatie interessant voor u zijn. Wanneer u een hypotheek bezit, heeft u te maken met periodieke vaste lasten. Deze lasten bestaan voornamelijk uit rente en aflossing op de hypotheek. De hoogte van uw hypotheek is vaak afgestemd op het inkomen van u en eventueel uw partner. Zo lang u en eventueel u beiden aan het werk bent, gaat het goed. Maar een bepaalde gebeurtenis kan maken dat uw inkomen daalt. Terwijl uw vaste lasten gewoon doorlopen. Naast de hypotheek blijft ook de energierekening komen, of de rekening voor water, telefonie, en ga zo maar door. Uw maandelijkse vaste lasten lopen gewoon door terwijl uw inkomen wellicht niet meer hetzelfde is als nu. Bijvoorbeeld door ziekte of door ontslag. Gelukkig bestaan er verzekeringen die deze kosten kunnen dekken wanneer u ze tijdelijk niet zelf kunt betalen. Zo krijgt u de tijd om een andere baan te zoeken of te herstellen van uw ziekte. Wij kunnen samen met u bepalen welke verzekering bij u past om u voldoende zekerheid te geven. We kijken naar de hoogte van de uitkering die voor uw situatie nodig is, de looptijd van de verzekering en de duur van de uitkering. Zoekt u zekerheid? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie hierover.