De basiszorgverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen. De politiek bepaalt waar deze verzekering allemaal recht op geeft. Alle direct noodzakelijke medische behandelingen zijn in dit pakket opgenomen. Onder invloed van de bezuinigingen die de politiek doorvoert, is te zien dat het pakket jaarlijks duurder wordt en de inhoud minder uitgebreid. Voor een aantal medische kosten kan men eventueel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De meeste Nederlanders hebben wel een aanvullende verzekering.
Bij een basisverzekering bepaalt de wet waarvoor wel of niet een vergoeding wordt verkregen. Bij de aanvullende verzekering is elke verzekerings-maatschappij helemaal vrij om dit zelf te bepalen. De concurrentie is dan ook groot. De ene verzekeringsmaatschappij kent een hele ruime vergoeding voor alternatieve geneeswijze terwijl de ander hiervoor slechts een beperkte vergoeding kent.
Belangrijk is te weten dat voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht geldt. Dat betekent dat een verzekeringsmaatschappij u voor deze aanvullende verzekering mag weigeren indien men inschat dat uw gezondheid zodanig is dat het zeer waarschijnlijk is dat u een beroep op deze aanvullende verzekering gaat doen. Bent u echter eenmaal verzekerd voor deze aanvullende verzekering dan kan de verzekeraar de verzekering niet opzeggen, ook niet wanneer uw gezondheid zou verslechteren.
Het is dus heel belangrijk om geen aanvullende verzekering op te zeggen voordat u zeker weet dat u bij een nieuwe verzekeringsmaatschappij geaccepteerd wordt!
|
|
Elk jaar verandert de inhoud van de basiszorgverzekering. Ook dit jaar.
Ten opzichte van 2010 zijn er een aantal belangrijke uitbreidingen in 2011:
- Er komt een vergoeding voor deelname aan cursussen om te stoppen met roken, cursussen alcoholmisbruik en omgaan met depressieve klachten.
- En de vergoeding voor diagnose en behandeling van kinderen met ernstige dyslexie wordt uitgebreid tot kinderen van 10 jaar. Op dit moment geldt dit alleen voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar.
Maar er zijn ook beperkingen:
- Het aantal indicaties waarbij antidepressiva wordt vergoed, wordt beperkt.
- Bij jongeren van 18 tot 22 jaar worden de tandartskosten niet langer vergoed. Iedereen ouder dan 18 jaar dient zich dus aanvullend te verzekeren voor tandartskosten, wil hij deze vergoed krijgen.
- Het trekken van een verstandskies door een kaakchirurg valt niet langer onder de basiszorgverzekering.
- Anticonceptiemiddelen verdwijnen uit het basispakket. Meisjes en vrouwen jonger dan 21 jaar krijgen de pil nog wel vergoed.
|