Aangezien in de toekomst door de vergrijzing veel meer wordt uitgegeven dan aan belastingen binnenkomt én omdat we in een financiële crisis verkeren, zullen de huidige overheidsuitgaven teruggedrongen moeten worden. Volgens deskundigen zal de staatsschuld exploderen als er niet wordt ingegrepen. Op financieel gebied maakt het nieuwe kabinet een aantal keuzes die wellicht gevolgen voor u kunnen hebben. Of juist niet. Want niet alle keuzes houden een wijziging in. Een keuze kan ook bestaan uit het in stand houden van zaken.
We halen enkele elementen uit het regeerakkoord van Rutte:
- De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 66 jaar.
- De WW wordt niet versoberd en het ontslagrecht blijft ongemoeid.
- Uitkeringen blijven de loonontwikkelingen volgen.
- De regelingen zoals bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten worden samengevoegd.
- De hypotheekrenteaftrek blijft bestaan.
- Er wordt bezuinigd op de kinderopvang en de zorgtoeslag.
- Het pakket voor de basisverzekering wordt beperkt.
U ziet het, bijna iedere inwoner van Nederland krijgt meer of minder te maken met de regeringsvoornemens. Als uw financieel en verzekeringsadviseur volgen wij de ontwikkelingen natuurlijk op de voet. Een aantal zaken die direct onze adviespraktijk betreffen stippen we in deze nieuwsbrief aan.
|
|
Door de toegenomen levensverwachting stijgen de kosten sterk door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking. Zoals u weet wordt de AOW gefinancierd via het omslagstelsel. Dit houdt in dat de werkenden de AOW betalen van degenen die op dat moment met pensioen zijn.
Hoe meer gepensioneerden en hoe minder werkenden, hoe hoger de premie wordt die de werkenden betalen om de AOW op te kunnen brengen. Gezien de vergrijzing, had voormalig minister van Sociale Zaken Donner al vergevorderde plannen om de AOW-leeftijd in stappen te verhogen tot 67 jaar. Vakbonden en werkgevers sloten onlangs een akkoord om de pensioenleeftijd te verhogen. En in het regeerakkoord is opgenomen dat Kabinet Rutte I de AOW-leeftijd gaat verhogen tot 66 jaar.
Pensioenleeftijd gelijk aan AOW-leeftijd
Een hogere AOW-leeftijd heeft invloed op het pensioen dat u wellicht naast de AOW opbouwt. In veel gevallen zal de pensioenleeftijd door de pensioenfondsen gelijk worden getrokken met de AOW-leeftijd. Dat betekent dat als het Kabinet Rutte I de AOW-leeftijd verhoogt tot 66 jaar, uw pensioenfonds ook een hogere pensioendatum invoert. Elke toekomstige opbouw voor uw pensioen is dan gebaseerd op die hogere pensioenleeftijd. Dat heeft als nadeel dat u dus een jaar later met pensioen gaat en als voordeel dat de premie voor uw pensioen zakt.
De concrete gevolgen van de voorstellen die het nieuwe kabinet gaat uitwerken kennen we nog niet. Pas dan kunnen we de uiteindelijke consequenties voor uw pensioenregeling en uw eventuele aanvullende pensioenopbouw calculeren. Duidelijk is wel dat AOW, pensioen, leeftijdsbewust personeelsbeleid en andere arbeidsvoorwaarden in het regeerakkoord nadrukkelijk in onderling verband worden beschouwd. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
|