18 april 2012 Voor een onafhankelijk advies in een veranderende samenleving.

2e kwartaal 2012
Onderwerpen

Disclaimer

Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.


Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij:

De lente is weer begonnen, we staan op terwijl de zon schijnt! Wat is dit toch een prachtige periode van het jaar! Ieder jaargetijde brengt z’n eigen zaken mee waar even op gelet moet worden. In deze nieuwsbrief leest u daar meer over!
Laat de lente maar komen!   Auto goed verzekerd de lente in  
Heeft u er ook zo van genoten? Die eerste heerlijke zonnestralen op uw gezicht. Lekker de tuindeuren open? Na de strenge winter verplaatst het leven zich voorzichtig van binnen naar buiten. U kunt weer aan de slag in de tuin (let u er wel op dat u de schuur op slot doet?) en er lekker op uit met de fiets. De overgang van de winter naar de lente brengt nieuw leven in de brouwerij.

En misschien heeft u ze al weer buiten gezet: de tuinmeubels! Wat is er fijner dan een heerlijke lunch in eigen tuin. Maar u zult de eerste niet zijn die ’s ochtends ontdekt dat deze niet door kan gaan omdat het tuinmeubilair is verdwenen! Weet u wel zeker of deze ook gedekt is in uw verzekering? Sommige uitgebreide inboedelverzekeringen dekken al bepaalde onderdelen die met uw tuin te maken hebben. Maar dit is niet standaard. Of denkt u eens aan diefstal van tuingereedschap, ornamenten in de tuin, schade aan de schutting, et cetera. Wilt u weten wat u nu hebt verzekerd via uw inboedelverzekering? En of we voor u wellicht een aanvullende verzekering dienen te sluiten? Neem gerust contact op, we helpen u graag.


Wanneer u schade heeft aan uw auto, kan het zijn dat dit invloed heeft op uw Bonus/Malus ladder. Wist u dat er grote verschillen bestaan tussen de stappen die u op een dergelijke ladder maakt? Iedere maatschappij hanteert hier eigen criteria voor. Dit betekent dat een premiestijging na een schade tussen de 0 en 160% kan variëren.

Heeft u veel schadevrije jaren, dan wilt u natuurlijk niet het risico lopen om na een schade veel schadevrije jaren te verliezen. Het bonus/malus systeem is ondoorzichtig aangezien elke autoverzekeraar een andere ladder hanteert. Hierdoor verschilt de instapkorting, de terugval en het verlies van schadevrije jaren. Daarnaast zetten veel autoverzekeraars niet het aantal schadevrije jaren op de polis, maar alleen de B/M treden. Hierdoor kan voor u onduidelijkheid ontstaan.

Een ander groot verschil dat wij momenteel in de markt zien, is de autoverzekering voor tweedehands auto’s. Er zijn nu mogelijkheden waarbij klanten met een beperkt casco- of een volledig cascoverzekering bij totaalverlies binnen drie jaar na aanschaf van hun auto voortaan het volledige aankoopbedrag terugkrijgen.

Wij scannen voor u de markt naar dergelijke ontwikkelingen. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op.


Korten op pensioenen raakt alle deelnemers 
Eerder dit jaar meldde de Nederlandsche Bank dat veel pensioenen waarschijnlijk gekort gaan worden. Waarom korten pensioenfondsen? Dit doen ze om de dekkingsgraad op peil te krijgen. De dekkingsgraad moet van de wet minimaal 105% zijn. Voor elke 100 euro aan (toekomstige) pensioenuitkeringen moet een fonds dus minstens 105 euro aan beleggingen hebben.

Een pensioenfonds kan zijn dekkingsgraad verhogen door bijvoorbeeld de pensioenpremie te verhogen die deelnemers en werkgevers betalen. Of een werkgever kan een bedrag ineens in de pensioenpot storten. Korten van pensioenaanspraken van werkenden en pensioenuitkeringen van gepensioneerden is vaak een uiterste maatregel.

Korting op je pensioen?
Als er daadwerkelijk gekort gaat worden, ontvangen gepensioneerden minder pensioen per 1 april 2013. Ook werkende deelnemers worden door kortingen getroffen. Zij krijgen het vooruitzicht van een lager pensioen.

Volgens de Pensioenwet moet een pensioenfonds uiterlijk één maand voor de daadwerkelijke korting de deelnemers informeren. Acht pensioenfondsen hebben vorig jaar al gemeld dat ze dit jaar (2012) moeten korten. Alle deelnemers van deze fondsen hebben voor 1 maart 2012 bericht gekregen over de korting op hun pensioen per 1 april 2012.

Heeft u vragen over een brief die u heeft ontvangen of wilt u graag een toelichting op waar u staat met uw pensioen, neem dan contact met ons op.
Voor bestaande relaties hanteren we, voor vragen / begeleiding over producten die niet via ons kantoor lopen een tarief van € 95,- per uur.


Oplichters via telefoon of internet 
Bent u wel eens telefonisch benaderd door een partij die u aandelen wil verkopen? Of heeft u wel eens een advertentie gezien om een lening af te sluiten, zonder BKR toets? Helaas zien wij nog te vaak mensen die daar in trappen. Jaren later komen we hen weer tegen op tv bij Radar als gedupeerde!

We leggen het daarom graag nog een keer aan u uit: Stel, een wildvreemde op straat vraagt u om € 50.000,- want hij zegt een geweldig plan te hebben. Hij belooft dat u elke maand 9% rendement ontvangt. Als het zo op straat wordt gevraagd, geeft u waarschijnlijk geen cent! Waarom dan wel als een wildvreemde zich verstopt achter een glimmende brochure, een betrouwbaar ogende website, mooie advertenties of een sympathiek tv-optreden?
Of een ander voorbeeld: u heeft dringend geld nodig maar het lastige is dat u een BKR-codering heeft waardoor een lening moeilijk wordt. U komt dezelfde wildvreemde tegen en hij biedt u een lening. Dat u schulden heeft is geen enkel probleem. U moet hem wel eerst een bedrag betalen voordat de lening wordt geregeld. Vertrouwt u deze onbekende?

Kortom, leg ieder aanbod dat zeer aantrekkelijk lijkt, eerst even aan ons voor. Wij informeren u als uw betrouwbare adviseur.

Meer weten over…
…uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.
Aeilkema & partners © 2014