24 september 2012 De formatie is belangrijker dan Prinsjesdag dit jaar.

De formatie is belangrijker dan Prinsjesdag dit jaar

Onderwerpen

3e kwartaal 2012

Voorwoord

Prinsjesdag is geweest en zoals verwacht was er niet heel veel spectaculairs te melden. Want met de verkiezingen die net achter ons liggen, is de formatie belangrijker dan de miljardennota. Toch zijn er zaken op financieel gebied die we onder uw aandacht willen brengen. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.

Uw hypotheek aflossen: verstandig of niet?  

Het zal u niet ontgaan zijn: er wordt de laatste tijd veel gesproken over het al dan niet aflossen van de hypotheek. In het Kunduz-akkoord is zelfs afgesproken dat het vanaf 1 januari 2013 voor nieuwe hypotheken verplicht wordt om maandelijks af te lossen. Bent u de trotse bezitter van een eigen woning met een bestaande hypotheek, verandert er niets. Maar u mág wel aflossen, en vaak zelfs een extra bedrag, zonder dat u daarvoor een boete hoeft te betalen. Het is alleen de vraag of dat verstandig is.

Het antwoord op die vraag hangt af van uw persoonlijke situatie. Want als u spaargeld heeft, ontvangt u daar rente over, maar als u veel tegoeden heeft, betaalt u daarover ook weer belasting. Terwijl als u aflost, heeft u minder schuld en betaalt u minder rente. Maar u profiteert dan dus ook minder van de renteaftrek. Bovendien kunt u geld dat u aflost, niet meer voor iets anders gebruiken.

Kortom, het is niet mogelijk om in het algemeen te zeggen of (extra)aflossen op uw hypotheek een goed idee is. Laat ons uw financiële situatie bekijken om u een op maat advies te geven over het wel of niet aflossen van uw hypotheek.

Meer kans op schade aan woonhuis  

De kans dat u schade oploopt aan uw opstal (de vaste onderdelen van uw woonhuis) is de afgelopen acht jaar bijna verdubbeld. Dat heeft het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) onlangs berekend. Was de kans op schade in 2003 nog 5 procent, in 2011 was dat gestegen naar 9,5 procent. Daarbij is vooral de kans op waterschade en schade door diefstal flink gestegen.

De grote kans op waterschade wordt niet alleen veroorzaakt door veranderingen in het klimaat. Het heeft ook te maken met nieuwe technieken die gebruikt worden bij waterleidingen, zoals knelkoppelingen. Deze zorgen ervoor dat er sneller leidingbreuken ontstaan, aldus het CVS. De stijging van het aantal schades door diefstallen komt volgens het CVS doordat er meer professionele bendes actief zijn.

Het mag duidelijk zijn dat het belang van een goede opstalverzekering alleen maar groter is geworden. Als professionele tussenpersoon met ruime kennis van de verschillende maatschappijen en hun producten kunnen wij u een gedegen advies geven.

Niet alleen de prijs telt mee  

Bij ons advies voor een verzekering, kijken wij niet alleen naar de premie en de voorwaarden van het product. De keuze van de maatschappij die de verzekering levert, is minstens zo belangrijk. De keuze voor een bepaalde maatschappij laten we afhangen van verschillende factoren. En de premie, hoewel erg belangrijk, is er daar slechts één van.

Er zijn namelijk maatschappijen die hun winst niet of niet volledig aan de aandeelhouders uitkeren, maar verdelen over de verzekerden. Dat kan als een jaarlijkse uitkering of in de vorm van een korting op de premie. Ook zijn er verzekeraars die hun verzekerden een bepaalde mate van inspraak geven.
Andere maatschappijen blinken weer uit in een snelle afhandeling van schades, of hebben een foutloze administratie dankzij een perfecte automatisering. En er zijn verzekeraars die maatschappelijk verantwoord ondernemen als belangrijkste uitgangspunt voor hun bedrijfsvoering kiezen.

Al deze factoren tezamen bepalen welke verzekeringsmaatschappij de beste keuze is. En dat kan voor u een andere zijn dan voor uw buurman, omdat u andere eisen aan uw verzekeraar stelt dan uw buurman. Daarom nemen wij ruim de tijd om te bepalen wat voor u belangrijk is. Zodat wij u een advies kunnen geven dat echt bij u past!

Geen overdrachtsbelasting bij verkoop binnen 3 jaar  

Wie een woning koopt, betaalt overdrachtsbelasting. En hoewel deze tijdelijk verlaagd is van 6 naar 2 procent, is het toch een fikse kostenpost. Want bij een huis met een vraagprijs van € 200.000 betaalt u immers toch nog maar liefst 4.000 euro.

Stel nu dat u uw huis onverhoopt binnen korte tijd moet verkopen. Bijvoorbeeld omdat u van baan verandert en ergens anders moet gaan wonen, of wegens een echtscheiding. Dan wilt u uw woning natuurlijk snel verkopen. Maar in de huidige tijd is dat niet eenvoudig. Deze tijdelijke maatregel is bedoeld om verkopers die in een dergelijke situatie zitten, een handje te helpen. Want het wordt voor kopers aantrekkelijker om de woning te kopen.

Wilt u weten of u gebruik kunt maken van deze regeling, neem dan contact met ons op.


Meer weten over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij u van een advies op maat kunnen voorzien.


Disclaimer
Wij hebben de Nieuwskrant voor Particulieren met veel zorg samengesteld. Wij stellen ons echter niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.

Ingeschreven in het register Financieel Dienstverlener (AFM)

Aangesloten bij KiFiD

Aeilkema & partners © 2014